Дуранкулак през всички сезони


Пътеводител за познавателен туризъм в района на Дуранкулашкото езеро

Този пътеводител е за любителите на приключения сред природата и на познавателния туризъм. Открийте местата за наблюдения на птици, минете по стъпките на древните българи, карайте колело по интересни маршрути, направете зашеметяващи снимки за спомен.

 I. Къде и кога да наблюдаваме птици

Районът на Дуранкулашкото езеро и като цяло северното ни Черноморие, включва някои от най-предпочитаните места за наблюдение на птици в страната ни през всеки един сезон. Географското му разположение на един от най-оживените в Европа прелетни пътища – Виа Понтика и особеностите на климата, езерата и растителността, правят района изключително атрактивен за любителите на птиците. Някои от най-интересните видове, които се срещат предимно тук са черногърбото каменарче (пролет-лято), качулатият корморан (целогодишно) и индийското шаварче (пролет). По време на пролетната и есенната миграция целият район е обсипан с пойни птици, някои от които идват от Сибир. Зимните месеци (декември – февруари) е времето за наблюдаване на дивите гъски.

Дуранкулашкото езеро

В района на Дуранкулашкия езерен комплекс са регистрирани 260 вида птици. Ще ви покажем  няколко места за наблюдение, които може да видите на картата.

  1. Точка 1: Къмпинг Космос – най-популярната и лесно достъпна локация. Най-подходящите периоди за тази точка са пролетта и зимата. В периода май-юни, мястото е най-добрата локация за индийското шаварче в България с няколко десетки гнездящи двойки. Освен него, през пролетния сезон може да очаквате ръждива чапла, белоока потапница, почти всички видове рибарки, малък воден бик, тръстиков блатар, мустакато  тръстикарче и много други. След 15 май може да очаквате първите ята розови скорци. В периода декември – февруари, мястото е една от най-добрите огледни точки за пристигащите червеногуши гъски, които често се хранят в нивите по пътя за къмпинга и идват да пият вода в блатото пред точката за наблюдение. Не забравяйте да поглеждате към плажа и морето, където може да видите групи от дъждосвирцови птици, различни видове чайки или преминаващи средиземноморски буревестници.
  2. Точка 2: Зима: червеногуши гъски рано сутрин.
  3. Точка 3: Пролет и зима: патици, чапли, грабливи птици, авлиги, кълвачи, сврачки и др. През зимата може да очаквате червеногуши гъски, пеликани,
  4. Точка 4: Карталийско (Орлово) блато – пролет: патици, рибарки, чапли; есен – прелет на бели лопатарки, блестящи ибиси; зима: гъски, лебеди, чапли.

Шабленска Тузла

Още едно от богатите на птици места в България, с регистрирани 260 вида птици, което си заслужава да бъде посетено през всеки един сезон, освен лятото. Пролет: рибарки, дъждосвирцови, патици, грабливи птици; Есен: мигриращи дъждосвирцови, патици и чапли; Зима: чайки, гъски, лебеди. През лятото, Тузлата пресъхва и няма почти никаква вода.

Нос Калиакра

Калиакра е единственото място в България, където са съхранени части от Добруджанската степ и  най-високите крайморски скални масиви в страната ни. В района са регистрирани 237 вида птици.

Пролет и лято: черногърбо каменарче, сокол орко, алпийски бързолет, обикновен пчелояд, средиземноморски буревестник. Мигриращи пойни птици.

Есен: мигриращи пойни видове – червеногуша мухоловка, северен славей, почти всички видове каменарчета, които се срещат в България. Прелет на червеноноги ветрушки и други грабливи птици.

Зима: черногуш гмуркач

Освен за птици, от носа може да видите и трите вида черноморски делфини: муткур, обикновен делфин и дългомуцунест делфин.

Залив Болата

Живописна долина насред скалите с брегове, обрасли с тръстика. Най-подходящите сезони са пролет и есен, когато мигриращи пойни птици спират за почивка. През цялата година може да бъде видян и бухал.

Пролет: папуняк, черногърбо каменарче, качулат корморан, червена чапла, тръстиков цвъркач, авлига, малък воден бик, розов скорец,множество други видове мигриращи пойни птици.

Есен: червеногуша мухоловка, северен славей, сив кълвач, малък пъстър кълвач, качулат корморан, мигриращи блатари, соколи и други грабливи птици.

 

II. По стъпките на древните култури

Ключови места в района за културен туризъм.

Археологически резерват „Дуранкулак“

Намира се на 1 км южно от с. Дуранкулак на брега на езерото. Археологическият резерват е известен е с това, че тук са открити първите наченки на човешка писменост (50-48 век пр.Хр.). На Големия остров се намира най-големият некропол в Европа, определен като Българската Троя. Там е и селищна могила от 5100-4700 г. пр. Хр., която е паметник на културата от национално значение.

Вход: Свободен

Археологически резерват „Яйлата“

Намира се на 2 км южно от с. Камен бряг. Известен е със своя пещерен град, който съдържа над 100 килии в скалите, датиращи от V хилядолетие пр.Хр. Мястото е изключително живописно, разположено на тераси на скалите над морето, на височина 50-60 м. В северната част на “Голямата Яйла” се намира малка ранновизантийска крепост, изградена в края на V век. От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни, четири вкопани гробници и други. През Средновековието пещерите са използвани от монаси и са представлявали нещо като манастир. По стените на някои от тях личат старобългарски знаци – руни, кръстове и каменни икони.

Вход: 2 лв.

Археологически резерват „Калиакра“

Едно от най-живописните места на Българското Черноморие, имало ключова роля в историята на страната ни. Артефакти свидетелстват за населяване на мястото през 4 в. пр.Хр. Към момента могат да се видят останки от средновековната крепост и римски останки.

Вход: 3 лв.

III. Колоездене

Включили сме 3 маршрута, като някои от тях може да направите само в една част. Вижте ги на картата по-долу.

Дуранкулак Къмпинг Космос – Шабленска тузла

разстояние: 28.5 км

денивелация (теренен профил): 190 m

терен: равнинен

настилка: асфалт

 Шабленски фар – Калиакра – Каварна – Горун – Шабленски фар

разстояние: 66 км

денивелация: 121 m

терен: равнинен

настилка: асфалт

Дуранкулак – с. Спасово – с. Вранино – Каварна – Дуранкулак

разстояние: 88 км

денивелация: 628 м

терен: равнинен

настилка: асфалт

 

IV. Снимки за спомен

Кои са „най-фотогеничните“ места по Северното Черноморие.

Шабленски фар

Какво да снимаме: пейзажи

За мястото: Фарът на Шабла е на 150 г, което го прави най-старият фар на нашето Черноморие. Висок е 32 м и е изключително живописен.

Насоки: Намира се на 6 км източно от гр. Шабла.

Кога да снимаме: всеки сезон, предимно по изгрев и залез. Подходящ е и за нощна фотография с млечен път.

Съвети: Използвате ND филтър, за ниски скорости. Използвайте статив.

Достъп: Лесен, подходящ за инвалидни колички.

Вход: Свободен за района, но във фара не се влиза.

 

 

Рибарско селище Шабла

Какво да снимаме: хора, бит и култура

За мястото: рибарско селище богато на цветове, бит и култура.

Насоки: Намира се непосредствено до Шабленски фар на 6км източно от гр.Шабла

Кога да снимаме: Всяко време на деня и всеки сезон са подходящи, но най-интересни са моментите рано сутрин, когато рибарите излизат в морето и когато се завръщат на сушата с улова. Най-богатите на импресии периоди са пролет и есен.

Съвети: Разходете се между рибарските колиби и снимайте бита на хората. Питайте рибарите дали биха ви позволили да им направите портрети.

Достъп: Лесен, подходящ за инвалидни колички.

Вход: свободен.

 

 

с. Тюленово каменната арка


Какво да снимаме: Пейзажи

За мястото: Каменна арка над морето до с. Тюленово

Насоки: Точката се намира на 300 м южно от селото по крайморската ивица

Кога да снимаме: Мястото е подходящо за всеки сезон, основно за сутрешно снимане по изгрев. През лятото мястото е подходящо за снимане на млечен път.

Съвети: Ползвайте ND филтър за ниски скорости. Позиционирайте човек на заден план в кадъра, за да послужи като акцент.

Достъп: лесен, достъпно за инвалидни колички

Вход: свободен.

 

Яйлата

Какво да снимаме: Археологически резерват, пейзажи и божури.

За мястото: Изключително живописно място разположено на тераси на скалите над морето. Едно от малкото места в България с теснолист и широколист божур.

Насоки: Намира се на 2км южно от с. Камен бряг.

Кога да снимаме: Подходящо е за снимки през всеки сезон предимно по изгрев. Божурите цъфтят в началото на м.май.

Съвети: Стигнете до мястото поне един час преди изгрев, за да достигнете до желаната от вас локация. Посетете мястото в деня преди да снимате, за да си набележите място за снимки.

Достъп: Лесен, но не е подходящ за инвалидни колички. Има леки денивелации.

Вход: 2 лв.

 

Калиакра

Какво да снимаме: Археологически резерват, Крепостни стени, птици, пейзажи и цветя.

За мястото: Живописно място с драматични скали над 60м високи.

Насоки: намира се на 12 км източно от гр. Каварна

Кога да снимаме: подходящо е за снимки през всеки сезон, предимно по изгрев и по залез.  Избягвайте тълпите от туристи през почивните дни.

Съвети: за пейзажни снимки, използвайте крепостните стени за водещи линии. За снимки на птици, ползвайте скалите покрити с жълти лишеи или цъфнали цветя. Посетете мястото при мрачно време и драматично небе за атмосферни, черно – бели кадри.

Достъп: Лесен, част от мястото е достъпно с инвалидни колички.

Вход: 3 лв

 

Болата

Какво да снимаме: Пейзажи

За мястото: Живописна долина измежду червени скали.

Насоки: намира се на 2 км северно от нос Калиакра.

Кога да снимаме: Най-подходящото време е всеки сезон, сутрин по изгрев и вечер около час преди залез, когато скалите са осветени с мека светлина.

Съвети: ползвайте ръба на скалите за водещи линии. Снимайте детайли, като върхове на тръстики, срещу светлината.

Достъп: Лесен, достъпно за инвалидни колички, има асфалтиран път по протежение на долината.

Вход: свободен

Места за настаняване 

Районът има множество хотели и къщи за гости в гр. Каварна, с. Тюленово, с. Крапец, гр. Шабла, с. Българево и с. Дуранкулак. Възможно е настаняване и в курорт „Русалка“.

Заведения за хранене

Местата за хранене са на брега на Дуранкулашко езеро, в с. Крапец, с. Българево, с. Тюленово, гр. Каварна, гр. Шабла

Информация

Зелен образователен център – Шабла

 

Карта

  1. Отворете картата
  2. Вижте легендата за всяка категория места:

            а) места за наблюдение на птици;

            б) места за културен туризъм;

            в) фотография;

            г) вело маршрути.

  1. Ако се интересувате само от една група места, може да изключите останалите слоеве.

За да достигнете до картата впоследствие, отворете Google Maps > моите места > Карти. Тук изберете картата „Алтернативен туризъм около Дуранкулак“.