Една от нашите маркирани женски червеногуши гъски е забелязана с малки в Таймир


През юли колегите от Руската работна група по гъскообразни (РГГ), изпълняващи национален мониторингов проект в Таймир, преминаха през потенциалните места за размножаване на гъските, които маркирахме със сателитни предаватели. Резултатите в разкриването на нашите червеногуши гъски бяха успешни.

Колегите ни преминаха над две от потенциалните места за гнездене, но тъй като гъските вече са измътили малките, ги нямаше. На няколко места нашите руски колеги забелязаха линеещи ята от червеногуши гъски. И на една от снимките имаше това, което ни трябва! – Соня Розенфелд, която правеше снимките от самолета, успя да заснеме една от женските маркирани с GPS-GSM предавател Ornitela. Женската беше заедно с партньора си и шест патета. До момента не разполагахме с информация за местонахождението на двете женски с GSM предаватели, тъй като те влязоха в района без GSM сигнали в Арктика. Много е възможно Соня да е снимала същата гъска, която е кръстена на нея. Ще бъдем сигурни в това, след като получим данните от предавателите по време на есенната миграция, която вече не е толкова далеч.

Наблюдението, направено от нашите руски колеги, е добър признак, че маркираните птици са добре и най-важното се размножават успешно в Арктика. Това беше чудесен пример как съчетаването на усилията на двата проекта (LIFE и руски изследователски проект за Арктика) си помогнаха взаимно в надграждането на наличната информация и ефективното използване на ресурсите.


Ще чакаме да видим развитието на есенната миграция, когато се надяваме да успеем да наблюдаваме птиците и да видим колко млади идват заедно с тях.

Мониторингът се извършва по проект на РГГ, ръководен от Георгий Киртаев.

Продължавайте да следвате движенията на червеногушите гъски на нашия уебсайт.

Снимки: Соня Розенфелд