Запознайте се с червеногушите гъски и тайните на миграцията им


След като през май тази година поставихме сателитни и GPS предаватели на 10 червеногуши гъски в Казахстан, вече можем да следим пътя им на сайта на проекта. От менютата можете да изберете името на една или няколко от маркираните гъски и да проследите пътя ѝ от Казахстан до местата ѝ за гнездене. Може да изберете определен период от време, в който да видите къде се е намирала и каква посока е поемал маршрута ѝ.

Научете повече за всяка птица, изминатото разстояние и човекът, на когото е кръстена:


Червеногушата гъска Иван в момента се намира в гнездовите си територии в югозападната част на полуостров Таймир. Той пристигна на 6 юни след като прелетя над 2400 км за около седмица от Северен Казахстан до крайната си дестинация в руската тундра. Птицата е кръстена на Иван Зубан, орнитолог и местен координатор за ACBK в Северен Казахстан и преподавател по биология в Северо-Казахстанския университет. Той е ръководител на местния екип, който разработи метод за улавяне на гъски, успешно тестван през 2018 г. и по който уловихме птиците през 2019 г. Ентусиазмът и усилията на Иван да намери партньорства и финансиране за полевитe дейности гарантираха добрите резултати в маркирането на гъските с предаватели и цветни пръстени.


Червеногушата гъска Миша беше първата гъска, маркирана със сателитен предавател на 9 май по време на полевата мисия в Казахстан. Последният етап от неговата миграция на полуостров Таймир му отне 1 седмица. На 4 юни достигна потенциална размножителна територия и прекара почти един месец на сравнително малка площ там (2 кв. км). Наскоро Миша се премести на около 10 км. на северозапад и засега остава там, където изглежда е подходящо местообитание за размножаване. Миша е кръстен на Михаил Калашников – наскоро завършил магистър по биология от Северо-Казахстанския университет, който бе много активен в полевите дейности и практически улови всички червеногуши гъски по време на експедицията, на които поставихме сателитни предаватели. Благодарение на всеотдайността и ентусиазма си, той ставаше по тъмно и стоеше по цял ден в укритието до мрежите за улавяне.


Едуард е достигнал своите места за размножаване в югозападните части на полуостров Таймир на 4 юни. По време на последния етап от миграцията той премина над 2300 км. над огромната сибирска тайга и тундра за 8 дни. По пътя на север той избра малко езерце в района на устието на река Таз в Русия, където прекара 4 дни за почивка. Накрая той зае мястото си за размножаване на 16 юни. Птицата е кръстена на Едуард Уитли основател и председател на тръста на Фонд за дивата природа Уитли в знак на благодарност за приноса му в консервационните дейности за червеногушите гъски в България чрез наградите Уитли 2019. Неговата подкрепа за защита на природата има огромен принос за опазването на биоразнообразието на планетата. Наградата Уитли 2019 за червеногушата гъска ще подпомогне работата срещу бракониерството в Североизточна България и за насърчаването на природосъобразен туризъм и устойчиво развитие в района, за да се осигури дългосрочна защита на вида.


Червеногушата гъска Таню прелетя над 2000 км. за 5 дни и е първият, достигнал подходяща гнездова територия на полуостров Гидан на 3 юни. Наблюдавайки поведението и движенията му, първо си мислехме, че той ще остане да се размножава на Гидан. Изненадващо след седмица той се премести на 430 км в североизток, достигна до полуостров Таймир и зае нова територия за размножаване. Намира се в близост до река Пясина в западните части на Таймир. Този мъжки е кръстен в памет на покойния Таню Мичев – основател и първи председател на Българското дружество за защита на птиците. Таню Мичев е пионер в много орнитологични проучвания и дейности в България и остави трайно наследство като изследовател и природозащитник. Той почина на Коледа миналата година, малко преди да отпразнува 80-годишнината си.
Сергей и Фантин са двойка, която беше уловена и маркирана със сателитни предаватели на 12 май. Птиците мигрираха заедно в руската тундра и имаха еднаква миграционна стратегия и поведение. Прелетяха разстояние от 2100 км. за 8 дни, достигайки централните части на Гидан на 4 юни. Двойката имаше същия модел на миграция като Таню и няколко дни по-късно те продължиха да мигрират на североизток. След седмица, на 14 юни, те пристигнаха в потенциална гнездова територия на полуостров Таймир. Мястото не е типично местообитание за гнездене, защото (поне на сателитните карти) няма видими реки или езера. След пристигането си на това място те пребивават на много малка площ (1 кв. Км) и не предприемат по-дълги движения.


Фантин – птицата е кръстена от благотворителния тръст на името на Уилям Брейк, който финансира наградата Уитли за работата по опазване на червеногушата гъска в България. Фантин е героиня в романа на Виктор Юго от 1862 г. „Клетниците“. Тя е млада работеща жена в Париж, която забременява от богат колежанин. След като я изоставя, тя е принудена да се грижи сама за детето си Козет. Фантин се е превърнала в архетип на самоотвержено и отдадено майчинство. Фантин е формирала двойка с мъжкия „Сергей“.

Сергей е кръстен на колегата Сергей Дерелиев – Ръководител на отдел „Наука, изпълнение и съответствие“ в Секретариата на Афро-евроазиатското споразумение за водолюбивите птици. Той е дългогодишен доброволец и бивш директор по природозащитита на БДЗП. Инициирал е и е организирал систематичната работа по опазване и проучване на червеногушата гъска в България и е допринесъл за създаването на първоначалната международна работна група за вида.

Алекса и Питър бяха уловени заедно и бяха маркирани на 9 май. Те започнаха миграцията си към гнездовите зони на 28 май и достигнаха южната част на п-в Гидан за 5 дни. През първата седмица след пристигането им изглеждаше, че са заели гнездови местообитания, пребиваващи на много подходящо място – стръмни склонове на река. След това изведнъж продължиха миграцията на североизток и стигнаха до п-в Таймир. В момента те се намират в подходящо местообитание и движенията им показват заета гнездова територия.

Червеногушата гъска Алекса първоначално бе смятана за мъжка, но впоследствие стана ясно, че е в двойка с Питър. Наречена е на Алексей (Льоха) Тимошенко, експерт в казахстанския партньор по проекта – АСБК. Алексей е водещ експерт в мониторинга и опазването на гъските в Казахстан и е в основата е на подобряването на теренната работа през последните години. Той е активен участник в дейностите за превенция на бракониерство срещу редки мигриращи гъски в страната.


Птицата Питър е кръстена на Питър Крансуик от екипа на WWT. Той е ръководител Планиране и консултации в ЦО в Слимбридж и от дълги години е активен участник в дейностите по опазване на червеногушата гъска в България и другите страни от ареала. Поставил е повече предаватели на червеногуши гъски в България и Казахстан от всеки друг и продължава активно да подпомага работата по опазване на вида. Кръщаването на птицата на негово име е в знак на признателност както за персоналните му усилия и принос за опазването на вида, така и на WWT.

Женските червеногуши гъски Соня и Емилия са маркирани с GPS-GSM предаватели. За съжаление, поради липсата на мобилна мрежа в местата за гнездене в арктическата тундра, в момента не можем да проследим техните движения. Соня изгуби сигнал някъде над руската тайга, докато мигрираше, а сигналът на Емилия бе загубен в Казахстан, само няколко дни след маркирането. Надяваме се, че след като започнат есенната миграция на юг, ще получим информация за техните движения, след като достигнат покритие на мобилната мрежа в Русия или Казахстан.

Соня е кръстена на нашата от Русия – д-р Соня Розенфелд. Тя е експерт, посветил огромни усилия и енергия за опазването на вида и местообитанията му. Работи в Института по екология и еволюция Северцов в Руската академия на науките.

 


Емилия – птицата е кръстена на един от членовете на екипа на БДЗП на проекта. Емилия Янкова е експерт по връзки с обществеността и комуникации. Надяваме се женската червеногуша гъска, кръстена на нея да бъде добър комуникатор на консервационната кауза на своя вид.