Нов рекорд: Биолозите от Румънското орнитологично дружество преброиха 24 000 червеногуши гъски


За орнитолозите от Румънското орнитологично дружество (SOR) зимните месеци означават и изпълнение на традиционната мониторингова схема посветена на червеногушите гъски (Branta ruficollis). През януари екипите от орнитолози, които бяха на терен за преброяването се сблъскаха със студ, дъжд и вятър, но се върнаха с добри новини! За втора поредна година отчитаме нов рекорд на зимуващите в Румъния червеногуши гъски: почти 24 000 индивида. Зоните, в които са отчетени най-високи концентрации на птици, са Бараган, крайморска Добруджа и Делтата на река Дунав.

 Смесено ято от червеногуши и големи белочели гъски,  Фото: Емил Тодоров/SOR

„Поради спирането на лова за втора поредна година на мигриращи видове птици в Румъния гъските бяха изключително спокойни, което ни улесни при преброяването им в югоизточната част на страната“, казва ръководителят на проекта от румънската страна на „Сигурен прелетен път“, Емил Тодоров. Интересна нова поява на черна гъска (Branta bernicla) е регистрирана в югоизточната част на страната.

Рекорд е отчетен и в числеността на големите белочели гъски (Anser albifrons), над 400 000 индивида. Над 5000 сиви гъски (Anser anser) бяха преброени заедно с пет малки белочели гъски (Anser erythropus), друг застрашен вид, както и 34 посевни гъски (Anser f. rossicus).

Черна гъска (Branta bernicla) измежду червеногуши и големи белочели, Фото: Емил Тодоров/SOR

Мониторинговата схема е част от проекта “Сигурен прелетен път “, в който участват организации от всички страни по миграционния път на червеногушите гъски – Русия, Казахстан, Украйна, Румъния и България