Нов случай на бракониерство: Големи белочели гъски, застреляни от бракониери в Румъния


Румънското орнитологично дружество (SOR) съобщава за нов случай на бракониерство на големи белочели гъски в Румъния. Две птици от този вид са отстреляни в района на Сачеле, област Констанца. Големи белочели гъски са ловен вид, но през този период не може да се ловува поради забрана на лова от съда. След бързи издирвателни процедури, благодарение на видео материала, заснет от екип на SOR, полицията успя да залови бракониерите. Иззети са 5 бр. незаконно притежавани огнестрелни оръжия и МПС с което са се придвижвали. По случая продължава разследване.

На 12 февруари 2022 г. екип на SOR, които беше на терен в местността Сачеле за броене на червеногушите гъски, забелязва човек, който се крие в полето с гъста растителност. Около него са бяха подредени мюрета на гъски. Отделно се чуват звуци на гъски възпроизвеждани от електронно устройство, с които се привличат птиците възможно най-близо до мястото на лова.

„Веднага щом видях човека в храсталаците и цялото оборудване, което използваше се обадих на 112. Когато той ме видя, излезе от скривалището и се обади по телефона. Скоро дойде кола и шофьорът му помогна да събере колкото може повече от оборудването, използвано за привличане на птиците. Качиха се в колата и избягаха от местопроизшествието. Нямаха време да съберат мюретата, които оставиха на полето. На място пристигна полиция, която започна разследване. Много патрони и две големи белочели гъски са открити застреляни в района, където се е криело лицето“, каза един от орнитолозите на SOR, разкрили бракониера.

SOR приветства бързата реакция на властите, които реагираха много бързо и в другия подобен, съобщен преди месец от района на Кълараш, където бракониерите също бяха идентифицирани и привлечени под съдебна отговорност.

Нашите колеги, които бяха на терен и алармираха властите, преброиха през този ден над 50,000 големи белочели гъски, но и над 4,000 червеногуши гъски, зимуващи в района на Сачеле – Ваду. Случаите на бракониерство в Румъния са още по-тревожни, тъй като двата вида гъски образуват смесени ята, а случайните отстрели са една от основните заплахи за червеногушите гъски.

„Имаме нов случай на бракониерство, което ни показва все повече и повече необходимостта от внедряване на ИТ решения, за да се гарантира регистрацията на екземпляри, отстреляни от видове. Без реален и прозрачен контрол на ловната дейност, бракониерството няма да може да бъде преборено“, заяви изпълнителният директор на SOR Дан Хулеа.

Апелативният съд в Търгу Муреш реши на 26 ноември 2021 г. да спре за сезон 2021-2022 г. квотите за лов на 25 вида птици.

Снимки: SOR