Отбелязахме деня на Натура 2000 и Деня на биоразнообразието подобаващо


Нашият проект Сигурен прелетен път, беше част от Световния фестивал на биоразнообразието, който предхожда Деня на биоразнообразието и се проведе в деня на Натура 2000 – 21 май. Ръководителят на проекта д-р Николай Петков представи основните дейности по изпълнението на проекта, както и като нейни основни постижения до момента.

Над 30 участници от цял свят взеха участие в четвъртото издание на фестивала, който се провежда изцяло на живо онлайн в продължение на 24 часа. Фестивалът отвежда глобалната публика на виртуално пътешествие до първите линии на надпреварата за спасяване на биоразнообразието на нашата планета. Чрез историите и медиите на учени, изследователи, природозащитници, режисьори, фотографи и политици, той хвърля светлина върху биоразнообразието чрез бързо развиващо се глобално изследване.

През последните 3 години Глобалният фестивал на биоразнообразието излъчи 141 часа съдържание на живо с 310 лектори, представляващи 80 държави. Били сме на живо в балдахина или тропическите гори на Коста Рика, срещнали сме последните северни бели носорози в Кения, гледали сме кивита да преминават здравни прегледи, изследвали сме Антарктида и много повече. През 2023 г. участниците имаха поглед върху живота от плажове с морски костенурки, ботан   ически градини, чуха истории за прилепи и тропически джунгли и чак до островите Глапагос.