Партньорство за нови технологии в полза на червеногушата гъска


Предавателите, които поставяме на червеногуши гъски ни дават изключително ценна информация за миграцията, местата за гнездене и почивка, заплахите и причините за смъртност. Те обаче са трудни за поставяне и недотам удобни за птиците. Ето защо преди година от БДЗП инициирахме партньорство с литовската фирма Орнитела по проект за разработване на нов тип предавател. Целта е да се разработи предавател-нашийник, който да е приложим за червеногушите гъски.

При много от едрите видове гъски отдавна се използват такъв тип предаватели, но за червеногуши гъски все още няма подобни разработки. Особеностите на вида са дребното тяло, късата шия и малката човка, които трябва да се вземат предвид при конструирането.

След консултации с експерти от WWT, започнахме дълъг процес по разработката на устройството от специалистите на  Орнитела. През есента на миналата година, успяхме да стигнем до два варианта, които да бъдат тествани на реални птици и тогава се обърнахме за съдействие към Зоопарка на о-в Джърси и колегите от Durrell Wildlife Conservation Trust. Тръста Даръл е известен с опазването и спасяването на редки видове, колкото и неговия основател – Джералд Даръл, което дава допълнителен заряд на това партньорство. Реакцията от тяхна страна беше позитивна и след като документите, свързани с експерименталното тестване на новите предаватели преминаха през оценка от етичната комисия на зоопарка и техните ветеринари, през февруари тази година колегите от зоопарка поставиха началото на тестовrs период на предавателите, като поставиха четири нашийника на част от техните червеногуши гъски, които обитават парковите площи на зоопарка.

Колегите от Зоопарка Джърси – д-р Глин Иънг, Хариет Уитфорд и студентката Лидия Бакстър са основните членове на екипа от Джърси, които участват в провеждането на проучването. Основните дейности по наблюдението на гъските и събиране на данни за тяхното поведение ще се извърши от Лидия в рамките на няколко месеца. Надеждата е след тестовия период да оценим въздействието и приложимостта на нашийниците за птици в дивата природа.

Възможното използване на подходящи предаватели, базирани на нашийници, може да подобри и разшири приложимостта на предаватели при проучването на червеногуши гъски и съществено да намали времето за обработка и манипулация на птиците при маркиране с предаватели. Надяваме се, че експерименталните проучвания в Джърси ще преминат успешно и съвсем скоро ще може да използваме новоразработените предаватели. Към момента наблюденията показват, че гъските се чувстват добре и свикват с предавателите.