Пожар бушува в Дуранкулашкото езеро


На 23 януари 2020 г. горя  едно изключително важно място за птиците, включително и за червеногушата гъска – Орлово блато, част от Дуранкулашко езеро.

Пожарът бушува в най-северната част на езерото, която се намира в близост до къмпинг Космос. По-късно през деня огънят беше овладян, благодарение на бързата реакция на Пожарната служба в района.

Изгорели са десетки декари от защитената територия. За щастие не са засегнати тръстиковите масиви в централната част на езерото.

Пожарът започва около 13:30 ч., като за секунди се превръща в огнена стихия с 6-7 метрови пламъци. Екипът на БДЗП, работещ по това време в района, веднага сигнализира на спешен номер 112, както и уведомява РИОСВ – Варна на техния „зелен номер“.  Пред очите на колегите изгаря част от Дуранкулашкото езеро, като е съществувала и реална опасност за намиращия се в близост къмпинг „Космос“. Професионалната намеса на пожарникарите, обграждайки пожара, потушава клиновидно стелещите се тлеещи огнища. Почти сигурно е, че става дума за умишлен палеж и Полицията разследва случая.