Проектът “Сигурен прелетен път” беше част от Фестивала на лалетата в Калмикия


Партньорите на проекта “Сигурен прелетен път” от управлението на резервата “Черные земли” представиха интерактивната изложба за миграцията на червеногушата гъска в рамките на традиционния Фестивал на лалетата, който се провежда всеки април в Република Калмикия (Русия).

Фестивалът на лалетата в Калмикия се провежда от 2013 година насам. Тази година фестивалът се проведе за първи път от 2019 година. През 2020г. това не се случи поради пандемията на коронавируса. Според жителите на републиката Фестивалът на лалетата е едно от най-важните и дългоочаквани пролетни събития. На 24 април жителите на Калмикия, Ставрополски, Волгоградски район и Москва и други региони се потопиха в културата на Калмикия и се възхищаваха на цъфналата пролетна степ. Както заяви министърът на културата и туризма на Република Казахстан г-жа Саглара Турбеева това събитие има за цел да привлече вниманието към опазването на застрашените видове от Червената книга на Калмикия и Русия и дивата природа и да популяризира националната култура.

В рамките на участието си във Фестивала, представителите на “Черные земли” подготвиха специална юрта, в която беше инсталирана интерактивната изложба, представяща миграцията на червеногушата гъска. Фестивала ежегодно се посещава от хиляди участници и е едно от най-значимите публични събития свързани с околната среда в Калмикия.