Първите червеногуши гъски пристигнаха в България


По време на мониторинга на зимуващите гъски в България този уикенд, екип на БДЗП под ръководството на Свилен Чешмеджиев наблюдава 14 червеногуши гъски в полет в района на Природен парк „Персина“. Освен тях колегите ни регистрираха и внушителен брой големи белочели гъски – близо 28 000 индивида.

Мониторингът се проведе и по Черноморското крайбрежие – в Бургаско и Приморска Добруджа съответно под ръководството на Йордан Христов и Михаил Илиев. Там червеногуши гъски нямаше, но пък първите малки ята на големите белочели гъски бяха налице – около 200 индивида в района на Бургас и 100 индивида на север край Шабленското и Дуранкулашкото блата.

Припомняме, че червеногушите гъски постепенно приближават нашата страна. Панталей – един от нашите герои, екипирани с предаватели, извърши грандиозен двудневен прелет от 2500 км. и вече е в съседна Румъния. Колегите ни там отчетоха 4000 червеногуши преди броени дни. Повече за пътешествието на Панталей четете тук.

Въпреки че зимуващите гъски са все още малко у нас, много други зимни гости са вече тук. В Приморска Добруджа екипите ни се порадваха на планински потапници, червеноклюни потапници, пойни и тундрови лебеди, малък сокол, северен мишелов и др. Край Бургаските влажни зони са формирани малки струпвания от тундрови и пойни лебеди, а други интересни наблюдения са тези на червеногуш гмуркач в язовир Мандра и 6 големи черноглави чайки в Защитена местност „Пода“. В Бургаското езеро традиционното струпване на световно застрашената тръноопашата потапница към момента наброява близо 800 индивида. Броят на розовите фламинги продължава на расте – в последните седмици са установени рекордните 1300 индивида.