Червеногушата гъска на сцената


На 29 март на сцената на актовата зала на Руската национална гимназия в рамките на Годината на театъра се проведе републиканският конкурс за театрални представления “Червеногушата гъска – красотата на Манич” с подкрепата на международния проект по програма Лайф, за опазване на тези редки птици “Безопасен прелетен път”.

От самото начало, момчетата от Малодербетовската гимназия „BB Бадмаева“ зададе общия тон за цялото събитие, показвайки упорита работа и артистичност. Много изпълнения по зададената тема се оказаха толкова ярки, колоритни, емоционални, че беше невъзможно да не съпреживяваш заедно с изпълнителитет. И кои, ако не майстори на своята работа, могат да оценят работата на учениците от театралните трупи. Затова в журито бяха поканени заслужилите артисти на Република Калмикия Наталия Гаданова и Тамара Параева.

Общо 13 отбора взеха участие в конкурса: три от тях бяха от училища в Елиста и 10 от различни региони на републиката, победители в общинската фаза.

Работата на членовете на журито не беше лесна, имаше спорове, но тъй като това събитие беше състезание, трябваше да се определят трима победители. Така че, победителите бяха участниците от СОУ от Бага-Чоносовски район „Бован Бадьма“ от Целинния район с представлението “Хора и птици ¬ заедно”, второто място бе присъдено на Утинското СОУ  „ В.А. Ширяева“ от Яшкулския район и трето място – Туктунска гимназия. „Б.Б. Дорджиева“ от Кетченеровски район.

Най-важното е че беше постигната целта на организаторите на конкурса от резервата Чернозем и Екологично-биологичния център за ученици – да се привлече вниманието на учениците към проблема за опазване на красивата червеногуша гъска, която е застрашена от изчезване, като се ангажиират творческите способности на децата в драматизацията. Състезанието се проведе в навечерието на Международния ден на птиците, който се отбелязва ежегодно на 1 април.