Червеногушите гъски Питър и Панталей вече са в Калмикия


За повечето от нас пролетта настъпва в първите дни на март, а астрономическата пролет едва през втората половина на март, но за птиците пролетната миграция и подготовката за нея започва много по-рано. В последните дни на февруари нашите маркирани гъски започнаха своята пролетна миграция и вече са в Република Калмикия (Русия).

Питър, който е ветеран и следим от май 2019 г., пристигна първи в Калмикия след 38-часов маратон, прелитайки близо 1100 км със средна скорост около 26-28 км/ч., се установи в района на Манич-Гудило на 27-ми февруари.

Панталей отново поставя рекорди и за около 22 ч. е прелетял над 1140 км при скорост около 51-52 км/ч. Той все още не е стигнал до Манич, понеже явно е спрял за кратка почивка и възстановяване на силите при достигането си на Калмикия на 3 март.

Големи са надеждите, че ще продължим успешно да следим и двете птици до местата им на гнездене защото от началото на годината пролетния лов е забранен в района на низината на Манич-Гудило, попадаща на територията на три регионални субекта на Руската Федерация. Тази пролет колегите от Русия планират голям мониторинг в района и ще чакаме с нетърпение повече данни от терен.