Червеногушите гъски са на финалната права преди Арктика


Маркираните по проекта ни червеногуши гъски вече достигнаха Северен Казахстан и остават няколко седмици, преди да се справят с последната отсечка преди Арктика. До момента продължават да предават общо шест червеногуши гъски. Това са Таню и Питър – единствените две оцелели гъски от маркираните миналата година в Казахстан, както и три от общо 9 маркирани в България през тази година – Панталей, Крум и Боб и маркираната от колегите от Румъния през март женска – Виктория. Радостното е, че две от птиците може би ще успеят да стигнат за втори път откакто са маркирани до гнездовите места. Една от тях – Таню даже посети влажните зони в Северен Казахстан, в които беше уловен и маркиран през май 2019 г.  А Панталей, който беше маркиран през февруари в района на Дуранкулак и в средата на април посети партньорите от проекта в района на Талдикол и Куликол, сега също е в района на езерата около село Чириковка, където се проведе миналогодишната експедиция в Казахстан.

За съжаление пандемията от COVID-19 по света и свързаните с него ограничения и карантини, попречиха на екипа на проекта да проведе нова експедиция до Казахстан и да поставим още предаватели, но от друга страна помогна много за безпроблемното преминаване на повечето птици до момента. Карантинните мерки и ограничения, въведени от страните доведоха до забрана на лова от април до началото на май в цяла Русия, а ограниченията за придвижванията в Казахстан на практика ограничиха възможността за бракониерски прояви и безпокойство. Това позволи на птиците да преминат успешно през иначе рисковите ловни зони.

Екип от колеги от Северен Казахстан споделиха, че Панталей в момента се радва на компанията на около 140 други червеногуши гъски и още стотици белочели гъски в района на с. Чириковка, а Таню е прелетял заедно с ято белочели гъски по-рано през април.

Надяваме се всички шест птици успешно ще завършат полета към арктичната тундра през май и ще очакваме завръщането им на юг след края на гнездовия сезон. Скоро от радара ни ще изчезнат две от гъските, които са маркирани с предаватели базирани на GSM поради липса на мобилна мрежа на север, но 4 от птиците ще продължим да следим и през гнездовия сезон. Интересно ще бъде да научим къде ще прекарат лятото новите маркирани птици – Виктория и Крум, а дали Питър и Таню ще отидат в същите места където гнездиха миналата година – предстои да разберем.