Честваме Световния ден на мигриращите птици


Есенното честване на Световния ден на мигриращите птици (WMBD) 2019 се проведе в събота, 12 октомври, и беше отбелязано с редица изумителни събития по целия свят.

        

„Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици два пъти годишно – през май и октомври, за да проследим сезонните миграции на птиците, които достигат своя пик през тези месеци. Мигриращите птици докосват хората, където и да са, и ние използваме този ден, за да повишим информираността за тяхното опазване.”
Ейми Френкел, и. д. изпълнителен секретар, CMS

В навечерието на Световния ден на мигриращите птици, ученици от пети до седми клас от Основно училище „Свети Климент Охридски“ в село Дуранкулак посетиха лагера за опръстеняване на птици, разположен край Дуранкулашкото езеро. Учениците, водени от експерт от Българското дружество за защита на птиците, се докоснаха до част от птичето разнообразие на района, което наброява над 260 вида. Малките изследователи наблюдаваха как се улавят и опръстеняват птици, подържаха и освободиха вече опръстенените индивиди, а също така разбраха и с каква цел се извършва тази дейност и колко много екологична информация за птиците се събира по този начин –  за техните миграционни пътища, периоди на миграция, възраст и др.

Лагерът е най-мащабната акция за опръстеняване на птици, някога извършвана в региона. Той се осъществява пилотно тази година чрез сътрудничество на български и холандски орнитолози. Край Дуранкулашкото езеро, в близост до морския бряг, се събират професионалисти и доброволци, любители на природата и запленени от красотата на птиците. Тази година за около 50 дни бяха опръстенени над 9000 птици от внушителните 84 вида. Очакванията са лагерът да бъде организиран отново по време на есенния миграционен сезон на птиците и през следващата година.

Посещението се извърши в рамките на проект, финансиран от Whitley Fund for Nature.