Gâștele noastre cu gât roșu sunt deja în Kazahstan


Unde sunt gâștele noastre cu emițătoare acum? Încet, dar sigur, au avansat către teritoriile de cuibărit. După ce au petrecut aproape o lună în Kalmîkia, Rusia, aproape toate au ajuns în vestul Kazahstanului la început de aprilie. Cel mai posibil ca ele să rămână acolo până la jumătatea lunii mai și abia apoi să parcurgă ultima parte a lungii lor călătorii – din nordul Kazahstanului până în peninsulele Taimîr, Iamal și Gîdan din tundra rusească. Le urmărim zilnic deplasările și ținem pumnii strânși pentru un zbor în siguranță.

În momentul de față, primim date despre locațiile celor șapte gâște cu gât roșu. Așa cum vă anunțam nu cu mult timp în urmă, în februarie, o echipă BSPB a reușit să captureze 42 de gâște din această specie în apropierea Lacului Durankulak din Bulgaria. Multe din păsările al căror zbor îl urmărim în prezent au fost echipate atunci cu emițătoare.

Din nefericire, din februarie până acum am pierdut legătura cu o parte din gâștele cu emițătoare: una a căzut victimă unei păsări de pradă pe Lacul Sinoe, în România, iar alta și-a pierdut transmițătorul în Delta Dunării. Cu câteva zile în urmă a încetat să transmită emițătorul unei gâște aflate în Kalmîkia-Damian. Nu știm motivul, dar, bazându-ne pe experiențele anterioare, e posibil ca pasărea să fi murit. Două dintre păsări, Peter și Taniu, au fost echipate cu emițătoare în  mai, anul trecut, și aparatele continuă să transmită date cu succes. Sperăm că vor reuși să ajungă la teritoriile de cuibărit pentru a doua oară.

Spre nemulțumirea noastră, în acest moment, la fel ca în cazul multor altor activități, pandemia cauzată de COVID-19 ne-a anulat planurile de a echipa cu emițătoare mult mai multe gâște printr-o nouă expediție în Kazahstan, programată pentru luna mai. Sperăm să o putem face la iarnă.

Prin proiectul „Life for Safe Flight”. 30 de gâște cu gât roșu au fost echipate cu emițătoare. Aceste echipamente satelitare oferă date importante despre supraviețuirea păsărilor în timpul celor două perioade de migrație (de primăvară și de toamnă), despre comportamentul lor obișnuit, precum și informații despre diversele amenințări din punctele unde au loc concentrări de efective din această specie. Toate aceste informații completează datele culese de noi în cadrul monitorizărilor făcute în teren.

Puteți urmări deplasările gâștelor noastre cu gât roșu aici.