In memoriam


С дълбока тъга ви съобщаваме, че на 25 януари 2022 г. почина Евгений Сироечковский.

Евгений, или Женя, беше любящ и обичан баща, дядо, съпруг, брат и приятел, той беше колега и организатор, ръководител на безброй експедиции и вдъхновение. Неговата енергия, умение и проницателност превърнаха мечтите в реалност. Той оставя след себе си не само добри спомени за своята обаятеност, но и дълъг списък от впечатляващи постижения в световната борба за опазване на застрашени видове и работа по опазване на биологията в Русия. Неговото наследство и делото на живота ще бъдат продължени от членове на неговото семейство, негови приятели и колеги.

Евгений Евгениевич е завършил Географския факултет на Московския държавен университет, има докторска степен, арктически орнитолог и специалист в областта на опазването на птиците, съветник по опазване на биологичното разнообразие на Арктика към Министерството на природните ресурси на Русия, ръководител на Руското дружество за изследване и защита на птиците(RSSPB). Инициатор на дългосрочни изследвания и международни усилия за спасяването на лопатоклюн дъждосвирец, които започнаха през 2000 г. Съосновател и председател на работната група за лопатоклюните дъждосвирци. Ръководител на експедиции и изследователски програми на RSSPB, изучаващ лопатоклюния дъждосвирец в Русия, един от инициаторите и участник в изследванията на лопатоклюн дъждосвирец в Югоизточна Азия и Китай и международната природозащитна дейност. Той е откривателят на ключовите места за гнездене на вида в Мейныпильгино (Арктично Русия), където организира дългосрочна програма за наблюдение. Организатор и участник в повече от 30 експедиции в труднодостъпни райони на Далечния север и 6 експедиции в Югоизточна Азия до зони за зимуване на дъждосвирците.

          

Автор е на над 180 научни публикации. Женя беше председател на работната група по гъскоподобните в Северна Евразия – един от нашите руски партньори по проекта „Сигурен прелетен път“, който допринесе значително за постиженията в Русия, сред които забраната на пролетния лов в Калмикия и приемането на Стратегията за управление на гъските и водолюбивите птици в Русия.

 Изказваме дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите на Евгений Евгениевич!